Мистерията
Мистика, езотерика, феномени и чудеса на едно място.
Регистрирайте се! Станете част от нашето малко общество

Ако желаете да подкрепите форума можете да го направите като влезете в меню "Портал" и натиснете върху банера на БГтоп : )


Всичко свързано с необяснимите неща по света!
 
ИндексПорталКалендарВъпроси/ОтговориТърсенеПотребителиРегистрирайте сеВход
Статистика
Имаме 536 регистрирани потребители
Най-новият потребител е kaloqniordanov01

Нашите потребители са написали 920 мнения in 295 subjects
Latest topics
Most Viewed Topics
А ти индиго ли си ? ТЕСТ
Що за чудо беше това?!
Странно явление... Починало през 1920 момиченце още изглежда като живо
Призоваване на духове
Снимки на НЛО 1 Част
Заклинания за печелене на пари, здраве и любов
ДЕЦАТА ИНДИГО
Ванга говори за извънземните
Има ли духове - тема за размисъл
Некрономикон
Poll
Харесвате ли форума?
Да,супер е!
60%
 60% [ 6 ]
Не,не ми харесва!
0%
 0% [ 0 ]
Нов съм,не знам още :)
30%
 30% [ 3 ]
Има още какво да се желае!
10%
 10% [ 1 ]
Общо гласове : 10

Share | 
 

 Какво означава за вас Окултното?

Go down 
АвторСъобщение
Katerines
Модератор
Модератор
avatar

Брой мнения : 58
Дата на регистриране : 26.09.2009
Години : 23
Местожителство : Hell

ПисанеЗаглавие: Какво означава за вас Окултното?   Вто Дек 15, 2009 12:34 pm

Понеже видях, че няма тема, а ми се пишеше по въпроса, реших да направя тук една. Какво е за вас Окултното?
Окултизъм - от латински occultus - "таен". Мистични учения за тайнствените сили в природата, необясними чрез опита и науката.
Терминът е обяснен така, но дайте своето мнение.
Върнете се в началото Go down
http://tears-and-devils.blogspot.com/
It's Moon
Модератор
Модератор
avatar

Брой мнения : 207
Дата на регистриране : 22.03.2010
Местожителство : In Your Nightmares

ПисанеЗаглавие: Re: Какво означава за вас Окултното?   Вто Мар 23, 2010 11:00 pm

Айде За Хората Които Им Се Чете :study: :bball: :study:

|Окултизмът| (от латински occultus - „покрит“) е общо наименование на група разнородни мистични течения. Постулират съществуването на скрита реалност, която не се подчинява на физичните закони, което, в научните среди, се приема с голям скептицизъм.

|Мистицизмът| е религиозно схващане, според което познанието за Бог може да бъде придобито (само) чрез пряк личен опит.

Думата окултни идва от латинското occultus дума (тайна, скрит, таен), отнасящи се до "познание на скритото". В медицински смисъл тя е се използва за обозначаване на структурата или процес, който се крие, например на "окултно кървене" може да бъде един открит косвено от наличието на иначе необясними анемия.
Думата има много приложения в английския език, популярно означава "познаване на паранормалното", за разлика от "познаване на измерими", обикновено това се нарича наука. Терминът е популярно понякога се разбира знания означаваше само за определени хора "или" знание, което трябва да се пази скрити ", но за повечето практикуващи окултисти това е просто по-задълбочено изследване на духовната реалност, която се простира отвъд чистия разум и физическите науки. Условията езотерични и тайнствена може да има много подобно значение, и трите условия често са взаимозаменяеми.
Терминът окултни се използва и като етикет, дава редица магически организации или поръчки, учения и практики, научени от тях, както и за голяма част от настоящите и историческа литература и философия духовно свързани с тази тема.

Окултизъм :bball:

"Св. маса", използвани от Джон Дий
Окултизмът е изучаването на окултни или скритата мъдрост. Към окултист, това е проучване на "истината", по-дълбоко истина, че съществува под повърхността: "Истината е винаги скрит в обикновен поглед. То може да включва такива теми като магия (алтернативно написани и определени като магия), алхимия, извън сетивни възприятия, астрология, спиритизма, lithomancy, и нумерология. Често се силен религиозен елемент на тези проучвания и убеждения, както и много окултисти изповядват придържане към религии като гностицизмът, херметизма, Luciferianism, Thelema и Neopaganism. Докато християнство, юдаизъм, хиндуизъм, будизъм, ислям и обикновено не се считат за окултни, някои от своите модерни интерпретации могат да бъдат, според тълкуването на индуизма в теософията или различните тълкувания окултни на еврейската Кабала. Православната членовете на тези религии има вероятност да помисли за такава интерпретация неверни, например, на Кабала център е критикуван от еврейски учени.
Думата "окултни" е малко по-общи, в които почти всичко, което не е поискано от някоя от големите религии може да се счита за окултното. Дори и религиозни учени да имат затруднения при определянето на окултизъм. Широко определение, е предложена от Николай Goodrick-Кларк:
"Окултизъм е базата си в религиозен начин на мислене, корените на които се простират назад в древността и която може да бъде описан като Западна езотерична традиция. Главният му съставки са били идентифицирани като гностицизмът, на херметични трактати за алхимия и магия, Нео - неоплатонизма, и Кабала, всички с произход в източната част на средиземноморската зона по време на първите няколко века "АД."
От 15-ти до 17-ти век, тези видове алтернативни идеи, които са описани като Западните езотеризъм имаше кратка възраждане. Алхимия да се използва често сред изключително важно седемнадесети век учени, като Исак Нютон и Готфрид Лайбниц.Исак Нютон е обвинен за въвеждане на окултните агенции в естествените науки, когато той постулира гравитацията като сила, способна да действа по-голямата разстояния. Това възраждане на алхимия и други проучвания, окултни е спрян от победата на емпиричните науки и епохата на Просвещението. "До осемнадесети век тези неортодоксални религиозни и философски, бяха ясно определени като" окултно ", тъй като те определят за най-отдалечените ресни на приетите форми на знания и диалог," и са единственият запазен от няколко antiquarians и мистици. Въпреки това, от около 1770 г., обновена желание за мистерия, които имат интерес към Средновековието и романтичен характер насърчи възраждането на окултизма в Европа ", в отговор на рационалист просвещение."
Въз основа на неговите изследвания в областта на съвременните немски окултно възраждане 1890-1910, Goodrick-Кларк изтъква дисертация на движещата сила зад окултизъм. Зад своите многобройни и разнообразни форми очевидно е единна функция, "силно желание да се съгласува резултатите от съвременните естествени науки с религиозни, че може да възстанови човек на позицията на централното и достойнство във Вселената.
Това, че Кабала е било разглеждано като окултни проучване е също така може би защото на нейната популярност сред влъхвите (библейските мъдреци, които посетиха Младенеца се казва, че са маги на зороастризма) и Thelemites. Кабала късно е приет от Златни Даун и изведе в открито от Алистър Кроули и неговото протеже Израел Regardie. От този момент много автори са подчерта един syncretic подход чрез теглене на паралели между различните дисциплини.
Директно или поглед към възприемане на окултното не обикновено се състоят от достъп до физически измерими факти, но се получава чрез ума и духа. Терминът може да се отнася за умствено, психологически или духовно обучение. Важно е да се отбележи обаче, че много окултисти ще проучване науката (възприемане на науката като допълнение към алхимия) да се добави валидност до окултните знания за един ден и възраст, когато мистични лесно могат да бъдат засегнати в полетите на фантазия. Един често цитираната средства за получаване на вникване в окултните е използването на фокус; физически обект, обредни действия (например, медитация или пеене), или средата, в която човек става изцяло потопен. Това са само няколко примера за голямата и многобройните възможности, които могат да бъдат проучени.

Наука и окултното :bball:

Към окултист, окултизъм, както е замислена от проучването на вътрешната природа на нещата, за разлика от външната характеристики, които се изучават от науката. На немски философ Артур Шопенхауер определя тази "вътрешна природа", със срок воля, и показва, че науката и математиката не са в състояние да проникнат отвъд връзката между едно и друго, за да обясни на "вътрешна природа" на себе си нещо, независимо от никакви външни причинно-следствени връзки с други "неща". [оригинално изследване?] Шопенхауер също точки за това по своята същност релативистична характер на математиката и науката в традиционните си форма на "Светът като Уил. С дефинирането на едно нещо единствено по отношение на неговите външни отношения и последиците ще откриете само външната, или изрично характер. Окултизъм, от друга страна, се занимава с природата на "нещо-в-себе си". Това често се извършва чрез пряко възприятие на осведомеността, известен като мистика.
От научна гледна точка, окултизъм се счита за ненаучен, тъй като не се възползват от научния метод (който е наблюдение и експериментиране) за получаване на истината, но вместо да разчита на спекулации, обсъждане и медитация.
[редактиране] окултизъм качества
През Средновековието, окултните качества са физически свойства, които не е имал рационално обяснение. По това време магнетизъм понякога се нарича окултна качество.
[редактиране] Религия и окултни

Някои вероизповедания оглед на окултните като нещо свръхестествено или паранормално, което не се постига с или чрез Бога (както е дефинирано в тези вероизповедания), и поради това е работа на противоположни и престъпни субект. Думата има негативни конотации за много хора, и докато някои практики, считан от някои за "окултни" са намерени и в рамките на основните религии, в този контекст понятието "окултно" се употребява рядко и понякога се заменя с "езотеричен".
В юдаизма, специални проучвания духовен като Кабала са допуснати за определени лица (като равини и избраните от тях студенти - да се ползват дори и преди да се започне такъв живот, студент трябва да бъде най-малко 40 години, женен, напълно наблюдателен на всички еврейски закони и да учат само с одобрен, квалифицирани и признати кабалиста, оставайки в рамките на строго специфични параметри, определени от неговия учител и Halachic закона). Освен това, има клонове на християнството окултен тази практика предсказания, благословии, или апелирам към ангелите на някои намеса, която те оглед като напълно праведен, често supportable от Евангелието (например, твърдейки, че старата заповед срещу гадаене беше заменено от раждането на Христос, и като отбелязва, че на Маги използва астрологията, за да намерите Витлеем). Розенкройцерството, един от най-прочутите от мистични издънки на християнството, оказа аспекти на философията си за най-базирани християнски окултизъм, тъй като 17-ти век.
Тантра, с произход от Индия, включва между различните клонове на различни обредни практики, вариращи от визуализация упражнения и пеене на мантри за разработване на ритуали, включващи секс или жертва животно, понякога се извършва в забранени места, като кремацията основания. Тантричен текстове бяха на една сцена недостъпни за масовата публика, вследствие на социалната стигма, свързани с практики. Като цяло, тантра е предимно свързани с черна магия и tantriks бяха проведени в голям позор. :study:
Върнете се в началото Go down
http://themystery.bulgarianforum.net/forum.htm
 
Какво означава за вас Окултното?
Върнете се в началото 
Страница 1 от 1

Права за този форум:Не Можете да отговаряте на темите
Мистерията :: Окултното :: Какво е значението на Окултизма за вас и хората около вас?-
Идете на: